Brief aan m’n coach

Waarschuwing: deze blog is (vandaag) weinig geschikt voor mannen!

Beste Frouke,

We kennen elkaar nog niet lang en zeker nog niet goed. Toch weet je al veel van me: je kent mijn slechte levensgewoontes, je kent m’n gewicht (geloof me, voor ik aan deze campagne begon werd dat cijfer beter bewaakt dan het gemiddeld staatsgeheim of dan onze begroting) en je hoort aan wat ik de week ervoor gegeten heb (nog zoiets dat ik normaal gezien amper aan mezelf durf bekennen, laat staan luidop aan een ander).

Vorige week was je best wel tevreden hoe ik alles geregeld had: op restaurant het slaatje etc. Ook deze week zal je tevreden zijn. Maar eerlijk: makkelijk was het niet.

Eerst en vooral (ohja, als er mannen zijn die m’n goedbedoelde waarschuwing niet ter harte genomen hebben, sla deze paragraaf over, trust me): er is zo een zekere periode in de maand… -dames, jullie voelen hem natuurlijk al even komen- dat je echt de muren zou oplopen! Niet alleen heb je het gevoel dat je bent opgezwollen als een olifant (ikke, een dramaqueen? Neen hoor), daarnaast heb je het gevoel dat je minstens een volledige zak chips (of chocola of koekjes of…) en als je echt bij de ongelukkigen bent, je eigenlijk liefst van al je volledige snoepkast zou leegeten. Tof is het niet echt en toch kennen we allemaal dat gevoel en herkennen we het ook maandelijks. Wel, tijdens je 2e week diëten is het niet handig. Natuurlijk, handig of leuk is het nooit maar toch!

Niet alleen had ik deze week dus dat gevoel, daarnaast is m’n sociale kalender de nagel aan mijn doodskist aan het worden. Gisteren op restaurant toch maar gekozen voor de gegrilde steak met groentjes (en zeggen tegen je tafelgast: Tuurlijk, neem jij maar frietjes, naar mij moet je niet kijken, omdat niemand de flauwe spelbreker wilt zijn natuurlijk) en een glaasje cava. We hadden afgesproken dat ik er in het weekend elke avond een mocht hebben he, zo’n glaasje cava? Donderdagavond viel dus eigenlijk best goed mee.

Daarnet echter was van een andere categorie: Nieuwjaarsreceptie Jong VLD Nationaal. Super gezellig, je leert er leuke mensen kennen, ziet andere vrienden terug… Maar daar sta je dan: nog niet gegeten (rechtstreeks van m’n werk geweest en zo stom geweest om niets mee te nemen) en omringt door (hoogstwaarschijnlijk lekkere) broodjes. Ik zweer het je Frouke, ik kon ze ruiken. Nog nooit zoveel zin gehad in brood denk ik. Honger is dan ook de beste saus. Nu zit ik hier, deze brief aan jouw te schrijven, met naast me een lekker bord (zelfgemaakte) soep. Smaakt me ook voortreffelijk hoor… Maar eerlijk… Mijn lichaam hunkerde naar een stuk chocolade deze week of een stukje brood daarnet.

Mijn lichaam… Echt, she’s not amused. Jaren doet ze erover om wat vetreserves op te bouwen en door jouw dieet smelten deze weg. Maar, ik weet zeker dat jij maandag trots op me zal zijn. En stiekem doe ik het daar ook wel een beetje voor. Ben altijd wel een beetje een peoplepleaser geweest. En natuurlijk doe ik het ook wel omdat ik de hete adem in m’n nek voel van al m’n vrienden en ongeveer elke bloglezer die dit leest… Dat helpt ook wel… Dat, en het feit dat ik nu ook constant sms’en, tweets en berichten krijg van vrienden met als boodschap ‘ik heb jouw campagne gehoord op de radio/ik heb een banner gezien van je/je staat in de reclame op Facebook’. En dan moet die tv-spot nog on air komen. Help.

Soit, ik ga nog ene drinken, het is vrijdagavond. Ik behoorde al in Plan B te zitten… Met een glas water helaas… We zien elkaar maandag!

Groetjes,
Pamela

PS: hieronder een grappige cartoon die maar een klein beetje op mij van toepassing was…

18.png

Thanks a lot guys!

Gisteren ging mijn blog online. Spannend. Mensen kunnen beginnen volgen hoe ik alles beleef en me steunen in m’n strijd tegen de kilo’s.

Belangrijk bij het afvallen is de steun die je krijgt van je omgeving. Zo denk ik niet alleen aan je gezin (of in mijn geval huisgenoten), maar ook op je werk. Per slot van rekening slijt je 1/3 (of in mijn geval soms de helft) van je leven achter je bureau. Enige steun van je collega’s is dan meer dan welkom.

Mijn collega’s hebben eigenlijk vooral een goed gevoel voor humor en plagen me graag eens. Zo kreeg ik onderstaand (vrij hilarisch) mailtje (ja, ik heb er vooral heel smakelijk mee gelachen). Vooral collega’s Ward & Vincent (zitten respectievelijk naast en schuin tegenover me aan de bureau) zijn altijd wel te vinden voor een grapje.

Hier bijvoorbeeld de mail die Ward stuurde naar Vincent & mij, zelfs voor ik aan het dieet ben begonnen:

13.png

Heb ik trouwens al vermeld dat januari absoluut de slechtste maand ever is om te beginnen met diëten? Waarom? 2 woorden: Nieuwjaarsrecepties. Nieuwjaarscadeaus.

Nieuwjaarscadeaus. Bij ons op de bureau bestaan die cadeaus vooral uit chocolade. Veel chocolade. Hier bijvoorbeeld een mailtje gestuurd naar onze volledige afdeling met de mededeling dat er pralines op de kast staan, gekregen van een partner.

12.png

Of wat denk je hiervan? Ward die me (met heel gemeen lachje by the way) een doos (overheerlijke- ik geef het toe) pralines aanbiedt. Just mean!

11.png

En dan nog de Nieuwjaarsrecepties. Zucht. Reden om nooit in de politiek te gaan mensen. Ik heb deze maand een 5-tal Nieuwjaarsrecepties. Eén van stad Gent (zaterdag), één van Jong VLD Nationaal, één van Open Vld Nationaal, Open & Jong VLD Gent, Open Vld Gent afdeling Noord Oost (waar ik in het bestuur zit). Man man. Komt dit goed?

Verleiding zit trouwens in alle hoekjes hoor. Een toneelstuk gaan bekijken? Super! ‘Orlando’ in de Bourla was geweldig, de receptie… Just kill me. Gezondigd. Een half glaasje rode wijn. Sorry Frouke.

10.png

And so it begins...

Ik heb een eerste lid in mijn campagneteam! Mijn websiteman, Koen. Een goede vriend, al jaren, van tijdens mijn studententijd bij de Rodenbach (de streekclub waarvan ik praeses was). Dit weekend dus met Koen mijn site besproken. En een domeinnaam www.pameladegroote.be aangevraagd. Dit kan je blijkbaar heel simpel online doen: voor een €50 per jaar heb je een eigen domeinnaam. Ik heb al gezegd dat ik over een beperkt budget beschik, wel, dit zal ook één van mijn weinige campagne-uitgaven worden. Nu moet ik dus nog, samen met Koen, mijn site maken. Gelukkig kent hij er wel wat van, want zelf heb ik ooit wel een cursus dreamweaver gehad, maar verder dan dat gaat mijn ICT-kennis helaas niet. 

Buiten het online gedeelte, heb ik de afgelopen week benut om raadgevers te raadplegen. Wie reken ik onder mijn raadgevers? Frederick, hoofdredacteur van Story, Brecht, chef nieuws van De Morgen en De Morgen Magazine, Hatim, doctoreert aan faculteit communicatiewetenschappen, Hans, secretaris-generaal van Jong VLD Nationaal en Stephanie, voorzitter Jong VLD Gent. Goede raadgevers dus :) Ik begin zo’n beetje door te hebben hoe ik een campagne kan voeren. 

Meer details hierover volgen ongetwijfeld nog. 

Pamela, #vldGent31 

 

What have I done?

Dit weekend even een realitycheck gehad. Wat weet ik in hemelsnaam over hoe de politieke spelletjes werken? Wie kan je vertrouwen, wie niet? Ook al verkondig je dezelfde boodschap, ook al gunt iedereen het elkaar, toch is en blijft het een verkiezing. Er moeten mensen worden verkozen, campagnebudgetten worden uitgegeven: waar dit voor mij een unieke ervaring is, is dit voor anderen hun levenswerk en ultieme streefdoel. Binnen alle partijen geldt blijkbaar dezelfde regel: iedereen wilt zoveel mogelijk voorkeursstemmen achter zijn/haar naam zien staan. 

Niet alleen vraag ik mij af wie ik kan vertrouwen, blijkbaar geldt ook het omgekeerde: mensen gaan zich afvragen of ik te vertrouwen ben. Plotseling word je beschuldigd van spelletjes terwijl je amper weet hoe het ‘spel’ werkt. Allemaal vrij verwarrend. 

Nuja, ik heb de fantastische positie van underdog. Er zijn weinig verwachtingen van me, dus valt de druk wel mee. Mijn ultieme doel tijdens deze verkiezingscampagne is om mijn eigenheid te bewaren, en om te blijven vertrouwen op mijn gezond (boeren)verstand. 

Pamela, #vldGent31 

 

De lancering van mijn campagne

Omdat ik zelf niet beschik over een campagnebudget, heb ik besloten mijn campagne vooral online te voeren. Een van deze kanalen is twitter, waar ik de oproep gelanceerd heb om een goede campagneslogan voor me te bedenken. Prijs: een etentje. 

De verschillende voorstellen zijn tot nu toe (en ik weet het, sommige zijn echt hilarisch): 

* Jochen Devlieghere: Met Pamela De Groot val je niet uit de boot 

* Hans Mapaey: Durven Veranderen 

* Pieter Van Brussel: Minder wetten, meer tetten! 

* Jan Van Hoef: Pamela denkt grOOt 

* Gaetan Regniers: Gent is in veilige handen (incl. foto van mezelf in blauw badpak, op het Blaarmeersenstrand en slow motion clip) 

* Boskabout: BAM (met doorstreepte B en P ernaast geschreven) 

* Catherine Ossemerct: 
o Pamela, je brengt me niet snel van de #wijs 
o Pamela, een gro(o)te, zoals Karel 
o Pamela, ‘blue’ en gedreven 

* Nicolas De Brabander: Vele kleintjes maken groot. Stem De Groote. 

* Anoniem: Pamela, Meer dan 2 troeven 

* Collega met goed gevoel voor humor: Gemeente, Vlaams of federaal, Pamela doet het allemaal 

Zelf tips? Steeds welkom! 

Pamela, #vldGent31 

 

The beginning

Gisteren werd de lijst van de kandidaten voor Open VLD voor de gemeenteraadsverkiezing voorgesteld aan de pers. Op zich een weinig nieuwswaardig feit voor de gemiddelde Vlaming, behalve voor mezelf en 50 anderen. Ik sta namelijk ook op die lijst, op plaats 31. 

Hoe is dat zover gekomen? Vorige week kreeg ik een telefoontje van de voorzitster van Jong VLD Gent (waar ik vorig jaar lid van werd) met de vraag of ik interesse had om op de lijst te komen. 

Altijd al heb ik een interesse in politiek gehad, dus voor mij (en de mensen die me kennen) is het niet zo’n onverwachte wending – alleen iets vroeger dan gepland. Maar, na even nadenken, besefte ik maar al te goed dat ik wel degelijk de kans wilde grijpen om te onderzoeken of politiek ook werkelijk ‘mijne dada’ is (wat ik wel vermoed) en mezelf binnen de partij te profileren. 

Sindsdien is het allemaal snel gegaan: 

* Donderdag 22/03: telefoontje met vraag om te overwegen om kandidaat te worden 

* Vrijdag 23/03: besproken op het werk of dit een optie is (aangezien ik in de media werk, op de marketingafdeling weliswaar) 

* Zaterdag 24/03: etentje van Carl De Decker (in wiens campagneteam ik eigenlijk wilde meewerken, aangezien ik Carl een inspirerende politicus vind en iemand die er ook volledig voor gaat). Op dit etentje met verschillende mensen gebabbeld over de lijst en tot het besef gekomen dit ik dit eigenlijk echt wel wil doen. 

* Zondag 25/03: gesprek met Mathias De Clercq gehad, om langs beide kanten te ontdekken waar de interesses liggen en in welke mate ik op de lijst thuishoor 

* Woensdag 28/03: bestuursvergadering Open VLD (mijn eerste vergadering, van ongetwijfeld vele vergaderingen) waar de lijst werd voorgesteld en door de overgrote meerderheid van de bestuursleden werd goedgekeurd. 

* Donderdag 29/03: voorstelling van de lijst aan de pers 

* Vrijdag 30/03: eerste reacties uit mijn omgeving (facebook, twitter) 

Dus zo snel kan alles lopen in de politiek… Met deze blog wil ik mijn volledige ontdekkingstocht en ervaringen binnen de politiek delen. 

Een hele bizarre ervaring is allereerst dat je moet beseffen dat je een ‘publiek figuur’ zal worden. Oké, gemeenteraad is vrij beperkt, maar alles kan snel gaan. Daarnaast is het echt raar om opeens de marketing van mezelf te moeten doen. Ik ben marketeer van een krant, dus ik weet wel het een en ander over een marketingplan opstellen en uitvoeren, maar om zelf een campagneteam te gaan verzamelen rond me, om een baseline over jezelf te bedenken, om een flyer (of gruwel, poster) van jezelf te gaan maken… niet evident bedenk ik dan… 

Mijn eerste to do’s zijn om een deftig programma te gaan samenstellen. Als er namelijk één iets is waar ik geen gebrek aan heb, dan is het wel een mening. Een mening over de meest uiteenlopende (sociale) zaken. Nu moet ik deze eerst en vooral gaan bundelen om een politiek programma samen te stellen waar ik de nodige kennis over heb, en die aansluit bij mijn partij. Daarnaast wil ik mijn website up & running hebben (en dus ook deze blog online zetten), zodat ik een houvast heb. 

Wish me luck! 

Pamela, kandidaat nummer 31 (aka #vldGent31)