Keukenprinsesjes

Zaterdag ben ik met een aantal vriendinnen een superleuke workshop gaan volgen: een kookcursus! Lijkt misschien heel tegenstrijdig als je bedenkt dat ik weinig mag eten, maar, binnenkort start ik met fase 2 van mijn dieet, dus tijdens de workshop heb ik superveel tips gekregen.

54.jpg

Het menu:

  • aspergesoep
  • slaatje scampi
  • kip met volkorenrijst van Kyalin
  • fruitslaatje

Enkele tips die we hebben onthouden:

Puntje 1 (denk aan Piet!): groene groenten kook je altijd in gezouten kokend water. Nooit een deksel op je pot doen! Na gaartijd je groenten afgieten en 2 à 3 minuten onder koud, stromend water spoelen.

Punt 2: andere groenten mag je in koud, gezouten water zetten en zo opwarmen, dat maakt minder uit. Deksel is ook hier niet noodzakelijk, maar mag wel.

Punt 3: soep moet eigenlijk maximum 25 min koken. Altijd eerst je groenten aanstoven (bij voorkeur in olijfolie). Als je witte soep wilt, dan mag je er enkel witte groenten indoen. Dus, bij aspergesoep voeg je ui, het wit van prei, asperges en wit van selder (geen groene selder dus). Verder: laat de groenten niet bruin stoven, anders krijg je geen witte soep natuurlijk.

Punt 4: gele olijfolie is om te bakken, groene olie (eerste persing) is om in slaatjes te doen.

Punt 5: de juiste wijze om champignons klaar te maken: je pan met olie echt heel goed heet laten worden (heel belangrijk!) en dan pas je champignons bij de olie doen. Goed afkruiden met oa peper, zout en look (je kan hier eventueel ook oregano en Provençaalse kruiden aan toevoegen indien je dit lekker vindt) en even laten bakken tot ze mooi gebruind zijn. Dit hebben we gedaan met de oesterzwammen en het waren de beste die ik ooit heb gegeten. I kid you not!

Punt 6: Scampi moeten ook in een hete pan worden gebakken. Deze moeten maximum 3 à 4 minuten opstaan. Langer zorgt ervoor dat je scampi’s taai worden. Verwijder ook steeds de darmkanaaltjes (dit wisten we natuurlijk wel al).

 

53.jpg

Punt 7: Asperges kuis je met een dunschiller. Ze zijn goed gekuist wanneer je geen draden meer ziet als je het achterste stuk eraf breekt. Je mag de asperges in het koude water opzetten, maar eenmaal het water kookt mag je deze maar 4 minuten laten sudderen. Erna moet je de pot van het vuur halen en de asperges nog 20 min laten rusten in het water. Daarna moet je ze absoluut uit het water nemen en op een (hand)doek leggen. De asperges kan je zowel koud als warm verwerken. Het kookvocht van de asperges kan je als basis gebruiken voor je soep, want deze giet je bij de aangestoofde groentjes. De asperges bind je best samen, op die manier kan je deze ook in 1 beweging uit de pot halen wanneer deze klaar zijn. Houd een aantal asperges opzij, in stukjes gesneden vormen ze de ideale decoratie van de soep (samen met wat bieslook). Verder mix je de soep goed fijn en mag je ook magere room (4%) toevoegen. Superlekkere soep is het resultaat!

Punt 8: Het slaatje bij de scampi was wat gemengde sla, wat verse buffelmozzarella, kerstomaatjes en een beetje groene olijfolie + peper. Hier kan je naar wens eventueel ook peulvruchten, extra fijne prinsessenboontjes, hardgekookt ei, … toevoegen. Lekker!

Punt 9: We hebben de neiging om Kyalin rijst droog te serveren. Hieronder staat een tip hoe je gewone rijst kan klaarmaken. De rijst van Kyalin mag je in fase 2 na het koken ook nog wat verder ‘pimpen’ door er een scheutje hele magere room (4%) in te doen, samen met wat currykruiden, wat groentjes en wat Parmezaanse kaas. Deze kaas is trouwens minder vet dan gewone kaas . Max 15 gram per persoon (= 1 soeplepel, 10à15g) is voldoende. Dit hebben we geserveerd aan mijn vriendinnen die niet op dieet staan en ze waren alle 4 grote fan! Een echte aanrader dus!

Voor de mensen die dus niet op dieet staan, hier een tip voor de bereiding van gewone rijst: De beste rijst (algemeen) maak je niet door een zakje te koken. Je kookt 1 deel losse rijst. Stoof deze eerst wat glazig aan in een pan, samen met bv wat ui, p&z, tijm en laurier. Daarna doe je 2 delen heet of kokend water erbij. Aan de kook brengen en daarna op minimum vuur zetten. Deksel erop. Niet roeren. Na een 20 min (afhankelijk van je rijstsoort en hoe hard je de korrels wilt – volg instructies op je doos) zijn deze perfect. Je kan ook een beetje bouillon erbij doen voor de smaak.

 

52.jpg

Punt 10: Ik heb leren Mange Tout klaarmaken! Eerste keer eigenlijk. Toch vers. Vrij gemakkelijk eigenlijk. Peulen wassen. Water laten koken (groene groente hé!). Peulen bij het kokend water. Wat kruiden erbij. Na een 4tal minuten zijn deze gaar. Afspoelen met koud water. Echt wel lekker!

Punt 11: Klaarmaken van witloof. Het achterste van je witloof snijd je weg. Met je mespunt moet je het meest bittere deel uit je witloof weghalen. De witloof moet je eerst op hoog vuur aanstoven met peper & zout, enz en erna mag je er water bijdoen (1/3 van het witloof onder water zetten) en 30 à 40 minuten zachtjes laten garen.

Punt 12: Het lekkere en o zo simpele dessert: rode en zwarte bosvruchten en aardbeien met siroop!

De aardbeien in partjes doen en samen met de bosvruchten over de dessertschaaltjes verdelen. Dan het bereiden van de siroop: in wat water wat schil van een citroen koken. Deze schil gebruiken om de siroop te maken. Wat water opwarmen met wat suiker (of in het geval dat je dieet, zoals nu dus, met wat stevia). De zesten (dunne reepjes) van de citroen en het sap van ½ citroen bij de siroop voegen. Eénmaal afgekoeld, mag je een beetje gesneden, verse munt toevoegen en dit alles over het fruit gieten.

 

51.jpg

We hadden dus een geweldige dag met de vriendinnen! Super lekker gegeten en ons goed geamuseerd. Francis, die eigenlijk ook zaakvoerder van Kyalin is, en hiervoor 30 jaar een eigen traiteurszaak had, heeft ons veel geleerd en ons vooral goed geëntertaind.

Hierbij wil ik jullie ook zeker de reacties van mijn vriendinnen niet onthouden:

Ellen:

Vorige zaterdag waren we uitgenodigd door Pamela voor een leuke namiddag kokkerellen onder meiden bij Kyalin. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat vooroordelen had naar het concept “uitgenodigd te worden door een dieetproducent” waarbij ze waarschijnlijk zoveel mogelijk hun producten willen aanprijzen. Bleek het een superinteressante kookworkshop te worden met de leuke Francis, die ons leerde hoe je lekker eten kan maken met voornamelijk groeten en fruit en vooral goed kruiden 

Saar:

30 maart werden we uitgenodigd door Pamela om eens onze kookkunsten te wagen aan een vetarme maaltijd. Nu vetarm staat in mijn woordenboek als smaakloos. Dus met een klein hartje gingen we naar Brussel. Reeds aangekomen werden we super hartelijk onthaald door Francis. Keukenschorten in de aanslag en we waren klaar om de handen uit de mouwen te steken. De kneepjes van het vak werden nauwkeurig uitgelegd: van asperges schillen tot het afkruiden van de gerechten. De gerechten waren tot mijn verbazing niet smaakloos maar smaakrijk, HEMELS! Francis nog eens een dikke merci voor dit heerlijke dinner. Als afsluit had Francis nog een kleine surprise: als Pamela haar streefdoel haalt mogen we kreeft gaan eten. Bij deze heeft Pamela nu 4 waakhonden die er op zullen letten dat ze zich strikt aan haar dieët houdt want wij willen natuurlijk kreeft!

Shannah:

Begin maart werd ik door Pamela uitgenodigd om samen een kookcursus te volgen, welke georganiseerd werd door Kyalin. Het thema van de cursus was gezonde voeding, met aandacht voor kruiden. Ik was onmiddellijk geïnteresseerd aangezien ik zelf heel graag kook (het zit in de familie ), maar ook heel vaak vetrijke producten gebruik om te koken. Op 30 maart werden we zeer goed ontvangen door Francis, die ons eerst een rondleiding gaf (die welness zie ik wel zitten!) en vervolgens ons direct aan het werk zette! Hoewel ik zelf al eens kookles gevolgd heb, moet ik toegeven dat ik heel wat heb bijgeleerd! Groene groentjes zal ik voortaan koken zonder een deksel op de pot te plaatsen en mijn rijst zal vanaf nu smaakvol zijn!

Het werd een zeer leuke, lekkere en interessante namiddag! De gerechten waren stuk voor stuk subliem! Zelfs ik, die helemaal geen fan ben van groenten, heb mijn salade met scampi’s met veel smaak opgegeten. Het is zeker voor herhaling vatbaar (met kreeft!). Dus Pamela, dat streefgewicht zal en moet je halen! 

 Ik geloof in je!

En Francis, ik heb geen honger meer gekregen na het eten van jouw rijst! 

 

50.jpg

De reactie van Stéphanie wil ik jullie zeker ook nog meegeven:
Een namiddagje ‘Kyalin’ stelde Pamela ons voor ?! Wat moest ik me in godsnaam daar bij voorstellen – potjes – reepjes – sla – sla en nog eens sla ?! Ik geef eerlijk toe, had ik Pamela zo geen toffe courageuze madam gevonden dan was ik niet geweest … Enfin, tegen de middag nog drie pistolets binnen geschrokt want me moesten immers naar een dieetnamiddag dus moest ik toch zien dat ik voldoende gegeten had hé MAAR niets was minder waar – zo lekker ! zo leuk en niets van die potjes of repen, nee écht lekker eten: aspergesoep mmmm ! scampi’s njamie ! kip met rijst en superveel lekkere groentjes, klaargemaakt op grootmoeders wijze nog wel ! Trouwens een belangrijk weetje: als rijst in een zakje zit dan wil dat niet altijd zeggen dat je dat zakje in het water moet laten meekoken – neenee rijst moet uit het zakje en zo het water in, veel lekkerder ! Dus dames opgelet als jullie nog eens rijst maken !! Voor de rest was het een zeer leuke namiddag op een toffe locatie met Francis die weet wat vrouwen willen Nogmaals Pamela bedankt voor de leuke namiddag en wat mij betreft mag je me nog uitnodigen naar een kooksessie van Kyalin !!!!!!!!!!!! Ik zou er zéér graag bij zijn want ik heb veel geleerd en moet ook nog veel leren.