Ozempic - 1 jaar later

20 juni 2022 startte ik mijn traject met Ozempic. Morgen dus exact 1 jaar geleden. Ondertussen ben ik 25kg lichter, daalde mijn BMI van 33 naar 23.5 en voel ik me een ander mens: lichamelijk en mentaal.

Wat een zot traject is het geweest. Interviews aan VTM Nieuws, Dag Allemaal, Het Nieuwsblad en Flair Nederland gegeven. Heel veel berichtjes gekregen, vragen beantwoord, commentaar geslikt en complimenten gekregen. Maar nu: tijd om de balans op te maken.

1e belangrijkste vraag die ik nog krijg: Pak je dat nu nog? Wel, ja - maar zeer beperkt. Ik ben afgebouwd naar 0.25 mg (mijn max dosis was 0.50 mg - dé reden dat ik er al die tijd ben blijven aanraken), en zit nu op het tempo van 1 spuit per 3 weken. Met het doel om nog verder af te bouwen naar 1x per maand en dan te (proberen) stoppen.

2e vraag: Hoe is je gewicht nu? Kan je het onder controle houden? Ik weeg nu tussen de 61kg & 62 kg - komende van 86 kg ben ik hier ZEER blij mee! En ja, mijn gewicht is vrij stabiel, op de dagelijkse (en hormonale) schommelingen na. Mijn cravings zijn nog steeds goed onder controle, en het helpt dat mijn levenstijl al voor het gebruik van Ozempic vrij gezond was.

3e vraag: Wat waren nu alle nadelen/bijwerkingen van Ozempic voor jou? Simpel: de misselijkheid. Zeker in het begin kon ik echt amper iets eten, nu alweer vrij goed, maar ik leef zo gezond mogelijk, dus blijft het onder controle. Velen noemen de kostprijs (€100/maand) ook op als groot nadeel, ik vind dat persoonlijk wel meevallen, aangezien je ook minder eet (zeker in het begin kwam ik wss netto goedkoper uit).

4e vraag: Hoe voel je je? Tjah… Geweldig. Een ander mens. Vol zelfvertrouwen. Ik kijk terug trots in de spiegel. Minder geremd, ook in mijn relatie.

Mijn gewicht staat mijn leven niet meer in de weg. Het beheerst mijn gedachten niet meer. Ik voel me herboren. Zelfzeker. Trots.

5e vraag: En wat nu? Nu hoop ik gewoon verder te doen op dit elan. Bewust te blijven van mijn gewicht, levenstijl en gezondheid. En indien nodig terug bijsturen. Maar vooral genieten, ook van alle nieuwe outfits die ik ondertussen heb bijgekocht ;-) (Ik kom terug op vraag 3: het is zeer duur, aangezien het me een nieuwe kleerkast gekost heeft!)

No regrets. Een levensveranderende medicatie. Misschien zelfs de medicatie die me behoed heeft voor Diabetes Type II, bloedziektes, vaatziektes etc die allemaal aan Obesitas gelinkt zijn.