Hoe loopt het afvallen nu met Ozempic?

In 1 woord: fantastisch! Mijn max gewicht in juni was 86.1kg - toen ik met Ozempic startte was dat 84.8kg. Vandaag weeg ik nog 76.3kg. Bijna 10kg kwijt t.o.v. mijn maximumgewicht, al 8.5kg kwijt door Ozempic in minder dan 8 weken!

Foto genomen op een feestje afgelopen zondag. Na 7 weken Ozempic, toen zo’n 8 kg lichter!

Zoals ik in mijn vorige blogs zei: een echte gamechanger! Mijn hongergevoel is een pak lager, mijn eetverslaving opgelost als sneeuw voor de zon. Aangezien ik daarnaast al vrij gezonde eetgewoontes had, loopt het afvallen dus ook heel goed.

Eind juli zijn we zelfs 2 weken op reis geweest in Italië. Waar ik anders op een week tijd al snel 2 à 3 kg zou bijgekomen zijn, ben ik nu op 2 weken 2 kg afgevallen. En dat ondanks pasta & pizza gegeten te hebben op reis - in kleine porties weliswaar.

Qua bijwerkingen kan ik evenmin klagen: enkel af en toe last van misselijkheid, zeker als ik wat teveel eet of te vettig eet. Dus vanzelf eet je minder en eet je gezonder. Works like a charm.

Er moet me wel iets van het hart. De laatste tijd komt Ozempic in de media omdat de producent de vraag niet kan volgen. De diabetes liga roept daarom ook op om Ozempic niet meer voor te schrijven als afslankmiddel. Hun belangrijkste argument hiervoor is dat Ozempic in België niet terugbetaald wordt hiervoor, en daarom dus in hun ogen niet erkend. Dit is gewoon een foute redenering. Het medicijn is wel degelijk erkend als medicijn tegen obesitas, omdat er al meer dan 5 jaar onderzoek naar gebeurd is in dit kader én dat het ook effectief is tegen obesitas. Ozempic is geen insuline, het helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren, net zoals dit ook voor obesitas patiënten doet. In verschillende obesitas klinieken wordt Ozempic ook al effectief hiervoor gebruikt, met goede resultaten. Wetende dat veel obesitas patiënten effectief diabetes ontwikkelen, is het toch een goede zaak om meer diabetes patiënten te vermijden? Again, het is geen medicijn om snel een paar kilo te verliezen, je komt enkel in aanmerking met een BMI boven 30 (mijn was 33).

Desalniettemin kan professor Van der Schueren zich niet volledig vinden in de oproep van de Diabetes Liga. "Het is een beetje kunstmatig om een onderscheid te maken tussen mensen die lijden aan obesitas enerzijds en mensen die type 2-diabetes hebben anderzijds. De overgrote meerderheid van mensen met type 2-diabetes lijdt namelijk aan overgewicht. Het gaat om hetzelfde type van patiënten die allebei gebaat zijn met gewichtsverlies en die nood hebben aan behandeling."

Van der Schueren vindt het daarom fout om Ozempic prioritair te gaan geven aan mensen die lijden aan diabetes type 2. Ook mensen met problematisch overgewicht die nog geen diabetes hebben ontwikkeld, moeten volgens hem Ozempic kunnen krijgen, net om te vermijden dat ze diabetes type 2 als complicatie gaan ontwikkelen. "We moeten in elk geval ten allen tijde vermijden dat mensen die al op de therapie staan hun therapie zouden moeten onderbreken omdat er niet genoeg bevoorrading is."

Ook huisartsenvereniging Domus Medica wijst op het feit dat Ozempic zinvol kan zijn voor mensen met obesitas, als een van de behandelingen. In die zin vinden artsen dat het middel ook zou moeten terugbetaald worden voor obese mensen en niet enkel voor patiënten met diabetes types 2.

Bron: VRT nieuws