The beginning

Gisteren werd de lijst van de kandidaten voor Open VLD voor de gemeenteraadsverkiezing voorgesteld aan de pers. Op zich een weinig nieuwswaardig feit voor de gemiddelde Vlaming, behalve voor mezelf en 50 anderen. Ik sta namelijk ook op die lijst, op plaats 31. 

Hoe is dat zover gekomen? Vorige week kreeg ik een telefoontje van de voorzitster van Jong VLD Gent (waar ik vorig jaar lid van werd) met de vraag of ik interesse had om op de lijst te komen. 

Altijd al heb ik een interesse in politiek gehad, dus voor mij (en de mensen die me kennen) is het niet zo’n onverwachte wending – alleen iets vroeger dan gepland. Maar, na even nadenken, besefte ik maar al te goed dat ik wel degelijk de kans wilde grijpen om te onderzoeken of politiek ook werkelijk ‘mijne dada’ is (wat ik wel vermoed) en mezelf binnen de partij te profileren. 

Sindsdien is het allemaal snel gegaan: 

* Donderdag 22/03: telefoontje met vraag om te overwegen om kandidaat te worden 

* Vrijdag 23/03: besproken op het werk of dit een optie is (aangezien ik in de media werk, op de marketingafdeling weliswaar) 

* Zaterdag 24/03: etentje van Carl De Decker (in wiens campagneteam ik eigenlijk wilde meewerken, aangezien ik Carl een inspirerende politicus vind en iemand die er ook volledig voor gaat). Op dit etentje met verschillende mensen gebabbeld over de lijst en tot het besef gekomen dit ik dit eigenlijk echt wel wil doen. 

* Zondag 25/03: gesprek met Mathias De Clercq gehad, om langs beide kanten te ontdekken waar de interesses liggen en in welke mate ik op de lijst thuishoor 

* Woensdag 28/03: bestuursvergadering Open VLD (mijn eerste vergadering, van ongetwijfeld vele vergaderingen) waar de lijst werd voorgesteld en door de overgrote meerderheid van de bestuursleden werd goedgekeurd. 

* Donderdag 29/03: voorstelling van de lijst aan de pers 

* Vrijdag 30/03: eerste reacties uit mijn omgeving (facebook, twitter) 

Dus zo snel kan alles lopen in de politiek… Met deze blog wil ik mijn volledige ontdekkingstocht en ervaringen binnen de politiek delen. 

Een hele bizarre ervaring is allereerst dat je moet beseffen dat je een ‘publiek figuur’ zal worden. Oké, gemeenteraad is vrij beperkt, maar alles kan snel gaan. Daarnaast is het echt raar om opeens de marketing van mezelf te moeten doen. Ik ben marketeer van een krant, dus ik weet wel het een en ander over een marketingplan opstellen en uitvoeren, maar om zelf een campagneteam te gaan verzamelen rond me, om een baseline over jezelf te bedenken, om een flyer (of gruwel, poster) van jezelf te gaan maken… niet evident bedenk ik dan… 

Mijn eerste to do’s zijn om een deftig programma te gaan samenstellen. Als er namelijk één iets is waar ik geen gebrek aan heb, dan is het wel een mening. Een mening over de meest uiteenlopende (sociale) zaken. Nu moet ik deze eerst en vooral gaan bundelen om een politiek programma samen te stellen waar ik de nodige kennis over heb, en die aansluit bij mijn partij. Daarnaast wil ik mijn website up & running hebben (en dus ook deze blog online zetten), zodat ik een houvast heb. 

Wish me luck! 

Pamela, kandidaat nummer 31 (aka #vldGent31)