Mijn kerstwensen...

Mijn kerstwensen voor iedereen is eigenlijk dat we met z'n allen wat minder 'judgemental' zijn. Vanwaar deze bedenking opeens komt? Wel, ik heb er mijn buik van vol dat ik elke dag opnieuw op Facebook 'erge waargebeurde verhalen' aantref. Verhalen die soms zo volledig uit de context zijn getrokken. Verhalen waar de publieke opinie je alvast heeft veroordeeld en bij voorkeur opgehangen. 

Kijk, daarom is er een rechtsysteem: om te verzekeren dat iedereen de kans heeft op een fair proces. Aan elk verhaal is 2 kanten. En wat me de laatste tijd enorm opvalt is hoe mensen reageren als ze menen dat een dier kwaad wordt aangedaan. Pas op; ik verdedig jamais de la vie een dierenmishandelaar. Integendeel, deze zouden moeten worden gestraft. Maar als ik de comments lees op social media of op krantensites dan vraag ik me of we niet met z'n allen onszelf laten meeslepen door een nieuwe vorm van massahysterie? 

De druppel waarom ik deze blog schrijf? Dit verhaal: een vrouw sleept haar hond mee achter haar auto. Mijn eerste reactie was ook 'zo erg', mijn tweede was 'oei, stel dat die vrouw dit per ongeluk heeft gedaan, door verstrooidheid, hoe vreselijk zal zij zich voelen'. De reacties op social media & de site logen er niet om. Gelukkig waren er toch ook al wat genuanceerdere meningen, maar toch. Zeker als je de ware toedracht leest, dan besef je dat elk verhaal meerdere kanten heeft. 

Ik wens iedereen toe om meer de context te durven zien en ik moedig onze journalisten aan om de context op te zoeken en te verduidelijken. Kritisch alle foto's bekijken die passeren via social media is alvast mijn voornemen voor 2016.