10 tips om je huis te verkopen binnen 10 dagen zonder makelaar

Zoals ik in mijn vorige blog schreef, kochten we een nieuw huis en verkochten we dus ons huidige huis. En dat binnen 10 dagen. Uiteraard heb ik een pro in huis, aangezien Roel 5 jaar vastgoedmakelaar is geweest. Toch deel ik graag enkele tips:

1/ Bepaal de juiste prijs.

Ongelofelijk belangrijk want elk huis is verkoopbaar aan de juiste prijs. Ongeacht hoe vervallen/oud/klein/… het is.

  • Vraag 3 makelaars om het huis te komen schatten - zo heb je zeker al een richtprijs

  • Kijk op Immoweb naar andere huizen in je (ruime) buurt aan de prijs die je in gedachten hebt. Dat doen kandidaat kopers immers ook. Zij zijn er op uit om hun budget te maximaliseren, net als jij dat ook was toen je een ander huis kocht.

  • Bereken de prijs van de bewoonbare oppervlakte van je huis per m² — reken voor nieuwbouw op €1500/m². Tel daarbij je bouwgrond. Dat zou de prijs zijn die je huis waard is op voorwaarde dat deze volledig instapklaar is. Met instapklaar bedoel ik ook nieuwbouwnorm. Anders moet je de renovatiekosten eraf trekken

Met deze 3 tips zou je een goede, correcte prijs moeten kunnen bepalen. Probeer een realistische prijs te hanteren. Een huis te duur proberen te verkopen heeft een averechts effect: uiteindelijk zal je er minder voor krijgen omdat je huis te lang te koop zal staan.

2/ Zorg voor ongelofelijk goede foto’s. Eerst en vooral: maak je huis ruimte per ruimte ‘cluttervrij’, proper & aangekleed, net voordat je de foto’s in die ruimte maakt. Denk na over zaken als opgemaakte bedden met je mooiste beddengoed, strategisch geplaatste kaarsen of bloemen etc. Daarnaast: zorg voor een goede fotograaf, met professionele belichting. Dit maakt echt een wereld van verschil! Roel & ik hebben het geluk om een fantastische fotograaf in onze vriendenkring te hebben, nl. Wim, die voor deze foto’s zorgde (klik op de foto’s om de volgende te zien):

3/ Zorg voor een goede, duidelijke omschrijving op Immoweb. Weet dat hun logaritmes zo in elkaar zitten dat hoe beter je omschrijvingen zijn, en hoe meer vakjes werden ingevuld, hoe hoger je in de zoekopdracht komt. Dus vul ook per ruimte de m² in, beschrijf je huis per verdiep, licht keuzes rond energiezuinigheid toe. Ons huis heeft zonnepanelen, is supergeïsoleerd etc. Dit zijn zaken die we ook toegevoegd hebben in de omschrijving. Noem je huis niet gerenoveerd als je deze enkel ooit eens geschilderd hebt.

4/ Met bovenstaande tips zou je normaal gezien voldoende interesse in je huis moeten krijgen. Plan een bezoekdag in waarbij je elke bezoeker minstens 20 minuten voorziet (als je met 2 de rondleiding kan doen). Wij hadden op onze eerste bezoekdag 14 bezoekende koppels. Om de 20 à 30 minuten een nieuw koppel. Roel & ik leiden elk een koppel rond. Het is niet slecht dat mensen zien hoeveel interesse er is. Een hogere vraag zorgt voor meer & snellere biedingen.

5/ Bereid je bezoeken voor: zorg voor een A4 uitgeprint blad, die je kan meegeven, met een samenvatting van je huis + een papier dat mensen kunnen invullen om een bod te doen.

6/ Zorg ook op je bezoekdag dat je huis proper en opgeruimd ligt. Probeer zoveel mogelijk oppervlaktes vrij te maken, verwijder onnodige spullen en prop desnoods je kasten vol. Besteed ook aandacht aan de geuren: zet een schaal groene appels op tafel of een lekker ruikende bos bloemen. Denk ook aan geluidshinder: zorg er voor dat je (kleine) kids niet thuis zijn — veel te grote afleiding.

7/ Wees eerlijk. Probeer niets te verbloemen of achter te houden. Het is niet legaal en nadien krijg je er sowieso problemen mee. Maar, reik ook oplossingen aan als er een probleem is.

8/ Geef ook (semi persoonlijke) info die relevant is voor kopers: Wie zijn de buren? Hebben zij kinderen? Wat is er in de buurt te beleven? Waarvan kon jouw kind echt genieten in huis? Waarvoor gebruik je een bepaalde ruimte (wij hebben bv een superpraktisch waskot)? Wat waren jullie eigen plannen nog met het huis indien je zou blijven?

9/ Heb je meerdere biedingen onder de vraagprijs: communiceer hierover open naar alle kandidaten, en zeg dat het beste bod of de vraagprijs wint.

10/ Tot slot: probeer in deze Corona periode geen huis te verkopen. Wacht tot de storm is gaan liggen en de economie terug aanzwengelt.

Veel succes met het verkopen van jullie huis!