Ozempic roept vragen op...

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik zoveel ging losmaken met 1 blog. Ondertussen heb ik al veel reacties gekregen, de meeste positief, hier en daar negatief. Sommigen reageren omdat ze zich herkennen in mijn strijd, anderen omdat ze vragen hebben. Hierbij probeer ik nog wat bijkomende vragen te beantwoorden. *disclaimer: ik ben geen arts, ik antwoord vanuit eigen ervaringen en vanuit de info die ik verzameld heb*

Mijn dokter heeft het me ook voorgeschreven, maar ik ben volgende week op vakantie. Wat nu? Wel, mijn persoonlijke advies is dat het afhangt welk type vakantie je doet. Plan je 2 bezoeken aan een sterrenchef — dan zou ik wachten met het opstarten tot na je verlof. Als je eigenlijk geen culinaire trip plant, zie ik niet in waarom je zou wachten. Er zal altijd wel een reden zijn om ermee te wachten: een verjaardagsfeestje, citytrip, communie, trouwfeest etc.

Ik ben bij mijn dokter geweest en hij/zij wil het niet voorschrijven, wat nu? Hier zou ik in eerste instantie vragen waarom de dokter het niet wil voorschrijven. Mss is je BMI te laag? Dit is en blijft een medicijn en moet met voorzichtigheid worden behandeld. Normaal gezien wordt het pas voorgeschreven vanaf een BMI van 30 of 27 + aandoeningen zoals diabetes. Een andere mogelijkheid is dat je huisarts er nog niets van gehoord heeft en het allemaal niet vertrouwd. Dan kan je altijd opteren om bv een doorverwijzing te vragen naar een endocrinoloog. De meeste endrocinologen gebruiken Ozempic reeds in hun aanbevelingen in de strijd tegen obesitas.

Weet je wel zeker dat dit gezond is? Ik heb nl dit artikel gezien. Ozempic is een medicijn. Alle medicijnen hebben potentiële bijwerken. Zoals hierboven vermeld, is dit een hulpmiddel in de strijd tegen obesitas. Niet om een paar kilo’tjes voor de zomer af te vallen. Als je dit volledige artikel leest, staat er trouwens nergens in dat het niet gezond is of niet aan te raden. Er werd wel in vermeld dat dit niet voor iedereen is en dat het pas een paar maand is goedgekeurd als middel tegen obesitas.

Neem je geen gezondheidsrisico’s met een middel dat pas een paar maand is goedgekeurd? Het is idd pas een paar maand goedgekeurd als medicijn tegen obesitas, maar als medicijn voor diabetes patiënten is het reeds langere tijd op de markt. Het obesitas-onderzoek liep trouwens 5 jaar geleden al, dus dit medicijn heeft alle normale procedures doorlopen voordat de goedkeuring er was.

Moet je je leefgewoontes & eetgewoontes aanpassen? Eigenlijk een hele goede vraag, want het toont opnieuw het nut van het medicijn. Ja, want anders ben je continu mottig & misselijk. MAAR het medicijn werkt zo dat het de drang naar zoetigheid enorm verminderd! Plus, je hebt opvallend minder honger én bent sneller verzadigd na een maaltijd. Het is dus een beetje de kip of het ei. Ja je moet je eetgewoontes aanpassen en ja, dit is net wat het medicijn voor je doet.

Wat na je op gewicht bent? Moet je dan blijvend deze medicatie nemen? Wel, dat vind ik de moeilijkste vraag. Ik weet het niet. Enerzijds hoop ik dat mijn lichaam een soort ‘reset’ krijgt door dit traject: dat mijn maag gekrompen zal zijn én ik verlost ben van mijn suikerverslaving & cravings. Anderzijds, als dat niet het geval is, zal ik zeker verdere onderzoeken laten doen. Het feit dat ik zo goed reageer op dit medicijn doet me effectief vermoeden dat mijn lichaam mijn bloedsuikerspiegel niet juist reguleert. Er zijn trouwens ook pillekes die glucoseverlagers zijn. Zal ik dus verder opnemen met mijn huisarts en/of endocrinoloog.

De dooddoener: Waarom blijf je niet gewoon diëten? Ik vind het niet leefbaar om mezelf ALLES te ontzeggen. Want helaas is dat de enige manier waarop mijn lichaam slank kan blijven. Ik zie het niet zitten om nooit eens op restaurant te gaan, nooit eens een chipke te eten of nooit eens een biertje te drinken. Ik kom 2kg bij als ik naar een etentje of feestje ben geweest om dan een week te vechten om deze er terug af te krijgen. Dus ja, een dieet werkt, als ik het super strikt volg en gedurende lange tijd, maar als ik af en toe wil 'zondigen' is het om zeep. Het is zo makkelijk gezegd en verondersteld dat ik eig een ongezond leefpatroon heb, terwijl dat helemaal niet zo is. Een lichaam is complex, en de laatste jaren zijn meer en meer dokters het erover eens dat genetica & hormonen een rol spelen in je gewicht. Waarom is het zo moeilijk te aanvaarden dat dit zo'n grote invloed heeft dat het me belet om slank te zijn/blijven? Ik zit thuis met een slanke man, die hetzelfde eten krijgt en dezelfde leefgewoontes heeft. Niet iedereen die obees is, leeft op pizza, frieten & McDo. Plus, er zijn zoveel factoren die meespelen. Eten kan net zoveel een verslaving zijn als bv drank. Hoe komt het dat ik veel kan drinken en dan maanden niet? Terwijl anderen hieraan verslaafd raken? Dat maakt een verslaafde niet 'zwakker' van karakter of minderwaardig. Het is een ziekte, waar trouwens ook al linken met genetica gelegd zijn. Ik bedoel maar... er is zoveel wat we nog niet weten erover. Maar dat obesitas een ziekte is weten we wel. Een non-stop hongergevoel, cravings naar suiker, daar 24/7 tegen vechten... Dan is het héél makkelijk om te zeggen 'tja, gewoon dieet volgen en minder eten'. Das gelijk zeggen tegen een alcoholist 'tja, gewoon klik maken en stoppen met drinken'. Zo simpel is het niet. Tegen roken bestaan er ook nicotinepleisters. Maakt dat iemand minderwaardig om hiervan gebruik te maken? En uiteraard zijn deze spuiten een hulpmiddel. Uiteraard moet je zelf ook gezonde keuzes maken. Maar ik kan je garanderen dat het makkelijker is om te kiezen voor een stuk fruit nu m'n lichaam niet elke seconde van de dag schreeuwt naar snoep of chips. Het zegt me veel minder. En dat is de allereerste keer het gevoel. Bij een dieet gaat die drang niet weg. Met dit hormoon wel.

Nooit een maagoperatie overwogen? Eerlijk gezegd was ik dat ook aan het overwegen. Maar toen hoorde ik van Ozempic en wilde ik dat eerst proberen, want een operatie is natuurlijk een pak ingrijpender. Het effect lijkt (tot nu toe) gelijkaardig.

Hoeveel ben je al afgevallen? Tot nu toe staat het op -4.3kg, op minder dan 2 weken. Behoorlijk waanzinnig dus.