Reizen met een kleuter... what a joy!

Binnenkort vertrekken we (voor de 3e keer) op reis naar Italië, naar Toscane en we gaan met de auto. Met een kind! Een rit van minstens 16 uur. Hoe overleef je dit? Hierbij wat tips die we de afgelopen jaren verzameld hebben.

Dit is voorlopig het plan:
- we vertrekken de vrijdagavond (dan valt ze sowieso al snel in slaap) - Roel rijdt tot de grens met Frankrijk
- ik rij dan tot in Zwitserland (ik ben een avondmens) & Roel neemt over wanneer ik te moe wordt (meestal Gotthard tunnel)
- we proberen zoveel mogelijk te rijden wanneer Lara slaapt (meestal zitten we al ver in Italië, over Milaan zelfs) voor ze wakker wordt
- wanneer ze ‘s morgens wakker wordt, kijkt ze graag wat tv, dus hebben we een draagbare DVD speler mee met een paar toffe kinderfilms (en Harry Potter, want dat vinden we allebei leuk)
- we hebben ooit moeten afrijden van we hoofdbaan door een gigantische file, met een omweg van een paar uur tot gevolg — toen zijn we even gestopt aan het strand, daar iets gegeten en haar wat in het zand laten spelen.

Items die je bij je moet hebben op de achterbank/binnen handbereik:

  • drank (van water en kinderdrankjes tot ice coffee en redbull)

  • sandwiches (makkelijk om te eten)

  • iets om te snoepen (maar niet teveel, zie ook stukje hieronder!)

  • dekentje/(nek)kussen voor ‘s nachts voor de kids & je passagier

  • boek/e-reader/magazines voor de passagier

  • speelgoed/dvd speler /ipad voor de kids

De 2e keer toen we naar Italië reden, heeft Lara op de grens met Luxemburg (dus net te ver om terug naar huis te keren), gans haar kinderstoel ondergekotst (daarom ook de tip om niet téveel snoep te voorzien!). Toen zijn we op de pechstrook mogen gaan om haar wat op te frissen, dus sindsdien voorzie ik in de koffer een pakketje (bovenop de valiezen) met vochtige washandjes, handdoekje, propere tenue en een verse overtrek voor haar stoel en dat verpakt in een Ikea zakje die je kan (geurdicht) afsluiten. Just in case! (FYI- Ook handig in case of kaka of pipi accidentjes!)

Toen Lara nog kleiner was (18 maand), zijn we naar Egypte geweest met Neckermann. Lara's eerste vliegvakantie! Ook dat zorgde wel voor de nodige stress... en voorbereidingswerk. Ik had gelezen dat kindjes van die leeftijd max 10 min hun aandacht kunnen houden bij hetzelfde spelletje, dus had ik meerdere kleine speelgoedjes voorzien voor haar: een nieuw autotje, boekje, etc, zodat ik elke 10 min iets nieuw kon bovenhalen.

Bij grotere kinderen zijn ook spelletjes op ipad of gsm en films/series op Netflix een aanrader. Wat bij ons ook vaak gebruikt wordt nu ze wat groter is, is zo’n reisset om te tekenen (die ligt eigenlijk standaard in de auto):

Ikea tekentas (€12.99)

Wat zijn jouw ultieme tips om te reizen met een (klein) kind? Laat maar weten!