Dagje genieten… zonder of met complexen?

 Zaterdag kreeg ik een telefoontje van een goede vriend van me, Benoit. Of ik geen zin had om eens een opgietsessie door hem mee te maken. Nu, met mijn verleden als praeses in het achterhoofd, was ik al begonnen weigeren met de mededeling dat ik geen alcohol mag drinken, en een opgietsessie voor mij eigenlijk zowat neerkomt op een cantus.

Not. De opgietsessie waar Beno (want zo noem ik hem) het over had, was in een sauna. Dus, de vraag of ik mee ging gaan. Graag. Ik ben fan van sauna’s en eigenlijk alles waarbij je in water kan spelen. Dus, ik kom de zondag bij Beno toe en zeg hem ‘Is de eerste keer sinds ik afgevallen ben dat ik opnieuw in bikini zal rondlopen. Spannend’. Zijn droog antwoord was: ‘Bikini? Had ik niet gezegd dat het een openbare thermen is waar badkledij niet toegelaten is?’. Ik slikte. En nog eens. Ik ben niet echt preuts, maar om naakt rond te huppelen tussen mensen die ik niet ken. Nogmaals geslik. ‘Is toch geen probleem hé?’. ‘Nee hoor Beno’, met een klein hartje weliswaar. Ik bedoel maar: ja, ik ben afgevallen. Maar of ik nu een perfect lijf heb? Hell no!

Eenmaal toegekomen in Thermen R (Roeselare) werd ik voorgesteld aan de eigenares Claire, die me een volledige rondleiding gaf in het complex. Deze behandeling kreeg ik niet alleen omdat ik Beno ken, neen hoor, elke nieuwe klant krijgt deze rondleiding. Praktisch ook dat deze door een vrouw gegeven wordt. Weet je waarom? Omdat zij me op mijn gemak stelde. En me ook die details vertelde waar geen vent ter wereld op zou komen. Integendeel. Zoals de info dat het licht speciaal is aangepast zodat cellulitis minder zichtbaar is (klopt echt!) en dat het zwembad donkere wanden heeft omdat je op die manier minder goed de vormen van de zwemmers kan zien van aan de rand. Of dat het een thermen is waar ouders met kinderen komen omdat alle vormen van (seksuele) intimiteit volledig geweerd worden. En zelfs dat er veel vrouwen alleen durven komen of met vriendinnen. Zijn zaken waar mannen het van horen donderen in Keulen. ‘Cellulitis? Welk beest is dat?’, vroeg een vriend me ooit. Nuf said. 

Gelukkig was er in het begin nog niet zoveel volk, waardoor ik minder bang was om naakt te zijn. Alle, stel je nu niet voor dat iedereen daar naakt rondhuppelt en zo met elkaar staat te kletsen. Mensen zijn naakt onder de douche, in het zwembad, in de sauna, in de yacuzzi en in het stoombad. Niet op de terrasjes, niet wanneer ze met elkaar staan babbelen of wanneer ze er rondlopen. Eigenlijk wordt er op een heel natuurlijke wijze omgegaan met naaktheid. Ik voelde me niet bekeken ofzo. Eigenlijk had het iets heel bevrijdend door naakt te zwemmen. Echt. Veel beter gevoel dan zwemmen met een bikini aan. (O ja, om foto’s te nemen heb ik speciaal toestemming gevraagd, want normaal gezien mogen geen foto’s worden genomen. Je zal ook merken dat ik er bewust voor gezorgd heb dat er geen andere mensen opstaan. Dit om ieders privacy te respecteren).

63.jpg

 Wat me ook opviel was hoeveel verschillende lichaamsvormen je ziet. Ik heb geen perfecte lichamen gezien. Ook grappig is hoe de mooiste meisjes het preutst zijn en zich het vaakst wegsteken achter hun handdoek.

Wat ook echt de max was, was de grote tuin. Zeker met het weer dat we zondag hadden! Ik heb er voor de allereerste keer ooit in het openbaar monokini liggen zonnen. Nooit gedacht dat ik dat zou doen, maar had er opvallend genoeg bitter weinig problemen mee. Echt leuk eigenlijk! Wat een prachtige tuin/ligweide/strand ook! En dat weer… Het was er zalig!

62.jpg

Enerzijds was er een verwarmd buitenzwembad (is het zwembad van binnen dat doorloopt buiten) maar anderzijds was er ook een niet verwarmd zwembad. Na de sauna werd ik uitgedaagd door een paar vrienden van Beno om er ook in te springen. Wat ik gedaan heb. Misschien niet de beste zet in mijn leven (ijskoud!!) want ik heb nog nooit zo gegild toen ik bovenkwam (o ja, duiken was het 2edomste idee die dag), maar ik heb er wel het ijs mee gebroken bij de rest van de groep 

61.jpg

En natuurlijk waren er de sauna’s: de Japanese sauna (1e opgietsessie was daar), de Kelo sauna, de infrarood sauna, de bio sauna, de Finse sauna, de Maa Sauna en het Stoombad. De enige sauna die ik niet bezocht was de Meditatiesauna. De andere heb ik allemaal bezocht. De Kelo sauna zelfs 5 keer, aangezien er 5 opgietsessies waren.

60.jpg

 Wat zo’n opgietsessie nu eigenlijk is? De saunameester giet etherische olie op de warme stenen waardoor er stoom vrijkomt. De stoom wordt met waaiende bewegingen van handdoeken of waaiers verplaatst, waardoor je telkens een warmteopstoot krijgt. Hierdoor raakt het lichaam even oververhit en om deze warmte kwijt te raken ga je stevig transpireren. Op die manier wordt het lichaam van binnenuit gereinigd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Opvallend is hoe iedere saunameester een eigen stijl en interpretatie heeft. Ik heb 3 ‘meesters’ aan het werk gezien: Beno (die hier eigenlijk nog niet zo lang mee bezig is), Yvan (die ook deelneemt aan kampioenschappen) en Hein. Alledrie hebben ze echt een compleet andere stijl, maar ik vond het allemaal echt wel boeiend. Grappig momentje in de sauna: ‘Zeg Beno (tijdens zijn sessie), heb jij die muziek zelf gekozen?’. Hij: ‘Ja idd’. Ik: ‘Verwondert me helemaal niet. (tegen de mensen in de sauna:) Bij hem thuis is het ook zo’n muziek’. Hij: ‘Zeg Pam!’ Bij deze: Sorry Beno om de scheiding tussen je privé en werk weg te halen. Behalve nu op deze blog, zal ik het nooit meer doen. 

59.jpg

Tussen de saunabezoekjes door genoten we van het terrasje daar. Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoe je dat regelt aangezien je geen kleren en portefeuille bij je hebt? Wel, ze hebben een ingenieus systeem van elektronische polsbandjes, waarmee je niet alleen je kluisje kan openen, maar ook alles wat je eet of drinkt zo op je rekening kan zetten. In de ‘huiskamer’ kan je niet alleen iets eten of drinken, je wordt er ook met rust gelaten. Ze voorzien namelijk discrete belletjes, waarmee de ober elektronisch een signaal krijgt. Zo hoeft hij je niet te storen gedurende de dag. In de huiskamer (= restaurant, tea-room, lounge) heb ik de dag geëindigd met een lekkere slaatje.

Eerlijk gezegd: ik had een fantastische dag. Nooit verwacht dat ik zo comfortabel zou zijn met m’n eigen ‘naaktheid’, maar dat valt allemaal enorm goed mee. Misschien ben ik gewoon al een stuk zelfzekerder geworden doordat ik slanker ben ofwel voelde ik me er super op m’n gemak door de sfeer, maar in elk geval: ik ga terug!