Trouwen voor dummies... stap 1: budgetteren

Op zaterdag 14 maart vroeg Roel me ten huwelijk. Joepie! Trouwen! De droom van zoveel tieners & vrouwen. Maar dan begint het echte werk. Hoe begin je er nu eigenlijk aan? 

Wel, het eerste waar wij voor gekeken hebben, is de feestzaal. We hadden als periode eind september in ons hoofd, dus met enkel die info & een maximum budget per persoon begon ik aan de zoektocht naar een perfecte feestzaal.

Ik droomde van een trouwfeest in een kasteel. Maar zou dat betaalbaar blijken? 
De eerste research heb ik online gedaan, op http://www.dnls.be/nl/trouwlocatie. Voor velen is de keuze van een feestzaal makkelijk, aangezien de meeste mensen trouwen in hun eigen buurt. Ik woon(de) nog maar 1,5 jaar in Buggenhout, dus mijn kennis van feestzalen in de buurt was nogal beperkt. Via deze site heb ik verschillende feestzalen bekeken & prijzen opgevraagd. Een enorm handige tool om te vergelijken en een realistisch budget op te stellen. 

Doordat ik nu een eerste idee kreeg over de kostprijs van het avondfeest, wilde ik (zoals ik ook dagdagelijks doe op m'n werk) een eerste budgettering beginnen. Hierbij mag je rekening houden met verschillende kostenposten, zoals:

 • drukwerk: uitnodigingen, menukaarten, naamkaartjes, etc. Reken hier wel makkelijk op zo'n 300 à 500 euro (is natuurlijk afhankelijk van de opmaak van je uitnodigingen - hoe ingewikkelde, hoe duurder, maar ook van de hoeveelheid, het papier etc)
 • decoraties: afhankelijk van je feestzaal zal je zelf moeten kijken voor de nodige decoraties (denk bijvoorbeeld aan vaasjes (tip: de Action!), ballonnen, ringkussentje, decoratielinten, bloemen voor op de auto's, enz.). De prijs hiervan kan enorm variëren. Wij hebben zeker zo'n 500 euro hieraan uitgegeven. Voordeel is wel: als iemand in mijn vriendenkring trouwt... I have a lot of stuff! Mijn tip: http://trouwen-online-shop.nl/ 
 • bloemen: bruidsboeket, boeketjes voor op de tafels, corsages suite & bruidegom, bloemen voor de mama's etc. Ook hier kom je al snel op zo'n 500 euro (zonder zot te doen). Wie droomt van een grote boog met bloemen zal nog wel een pakje meer moeten betalen vrees ik. 
 • trouwringen: vind je ook opnieuw in alle prijsklasses, variërend van 300 à 3000 euro (of zelfs meer). Informeer je goed, bekijk verschillende collecties of kies voor zilver in plaats van goud.
 • kleding, schoenen & accessoires: hierover volgt nog een aparte blog, maar geloof me: het is duur!
 • cadeautjes voor de suite: traditioneel gezien worden cadeautjes voorzien voor de bruidskindjes, bruidsmeisjes, getuigen & ouders. Reken dus maar snel op zo'n 300 euro cadeautjes. 
 • bedankingscadeautjes: normaal gezien geef je bedankingscadeautjes mee met je gasten bij het vertrek. Denk ook hier aan een budget tussen €1,5 & €5 per gast.
 • fotograaf & videograaf: een professional inhuren kost geld. Standaard mag je zeker rekenen op zo'n 700 à 1500 euro hiervoor.
 • visagist & kapper: op je grote dag wil je stralen. Mijn tip: huur een expert in! Ik heb natuurlijk wel het geluk om door mijn job met veel fantastische visagisten samen te werken, dus de perfecte visagist had ik snel gevonden! Qua kostprijs mag je ook hier rekenen op zo'n 250 euro.
 • vervoer: een koets, een wit paard, een oldtimer, een limo... een heel persoonlijke keuze! Voor een limo betaalden wij 300 euro per limo. 
 • notaris: standaard trouw je onder het wettelijk stelsel van gemeenschap van goederen. Wie onder een ander stelsel wil trouwen, moet daarvoor naar de notaris. Dit kost al snel zo'n 425 euro. 
 • DJ: een goede dj (en goede briefing van de dj) is essentieel voor een geslaagd trouwfeest! Je betaalt zo'n 400 à 750 euro voor een 'normale' dj. 

Een serieuze waslijst van kosten hé? Trouwen is een dure bedoening, zoveel is snel duidelijk. Om niet voor verrassingen te komen staan, moet je je hier wel bewust van zijn! Praat met je partner & ouders en spreek een budget af. Hou er rekening mee dat je al snel rond de 20.000 euro betaalt voor een trouwfeest met alles erop & eraan. 

Wie nu bijna een hartaanval krijgt, adem in, adem uit! Je kan wel een stuk van je kosten recupereren dankzij de cadeautjes die je krijgt. Dus, no worries!